Rekreativci

Zašto badminton?

1. Badminton je trening za cijelo tijelo

Dok skačete i trčite ubrzavate rad srca. Igranje badmintona može vam pomoći da sagorite oko 450 kalorija na sat. Različiti pokreti pružaju snažnu kardio vježbu angažirajući cijelo tijelo.

2. Socijalizacija

Badminton je zabavan i fleksibilan sport u kojem kao rekreativac možete uživati ​​ i 3 puta tjedno. Vježbanje možete iskoristiti i kao priliku za druženje s prijateljima i ostalim članovima kluba.

3. Badminton poboljšava mentalno stanje

Sudjelovanje u bilo kojem obliku redovite tjelesne aktivnosti pomaže u oslobađanju naših prirodnih hormona sreće, endorfina. Zauzvrat, to može pomoći u smanjenju depresije, tjeskobe i stresa te poboljšati naše opće raspoloženje i san. Razgovor s drugim igračima i nadigravanje  pojedinačno ili parovima znači da je badminton društveni sport.

4. Zdravo srce

Zdravo srce ključno je za  pravilno funkcioniranje našeg tijela. Badminton smanjuje razinu ‘lošeg’ kolesterola, koji može blokirati  krvne žile i poboljšava razinu dobrog kolesterola. To dovodi do smanjenog rizika od hipertenzije (visokog krvnog tlaka), srčanog i moždanog udara.

5. Badminton smanjuje probleme s zdravljem

Badminton može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa dva u odrasloj dobi. Smanjuje proizvodnju šećera u jetri, što zauzvrat smanjuje razinu šećera u krvi natašte. S druge strane, za djecu i mlade odrasle, jurnjava za loptom i brzo kretanje po terenu može pomoći u razvoju koštane mase i gustoće. Time se smanjuje vjerojatnost osteoporoze u budućnosti.

6. Produljuje životni vijek

Dansko istraživanje provedeno na 9000 ljudi pokazalo je da bavljenje sportom koji se temelji na reketu, poput badmintona, može produžiti životni vijek za otprilike šest godina. Nogomet može produžiti životni vijek za više od četiri godine, dok biciklizam, plivanje i trčanje mogu produžiti životni vijek za više od tri godine.

8. Badminton za sve

U badmintonu mogu uživati svi, bez obzira na kondiciju ili zdravlje. Možete odabrati više ili manje intenzivan trening mijenjanjem tempa kojim igrate. Ovo je u skladu s vašim individualnim potrebama te potrebama i sposobnostima drugih igrača. Sve smo više okruženi  tehnologijom, koristeći pametne telefone, tablete i TV kao oblike zabave. Ponekad može biti teško motivirati se da izađemo i sudjelujemo u fizičkim aktivnostima. Dolaskom na badminton, pomoći ćete smo zdravlju i kondiciji te naučiti nove vještine.

Turniri i lige za rekreativne igrače

ADA-liga (Alpe-Dunav-Adria) – regionalna rekreativna liga koja se igra u Zagrebu, Ljubljani, Sarajevu, Beogradu i Varaždinu.  Igra se u svim kategorijama M i Ž pojedinačno, M i Ž parovi te mješoviti parovi.
Igrači su  kvalitetno podijeljeni u jakosne razine  pa je svima garantirana adekvatna konkurencija. Zanimljivost turnira je svakako i turistički dio za koji se organizator dužan pobrinuti. (više)

Kawasaki liga – liga za rekreativce organizaciji Kawasaki Adria i BK Condcordia (više)

GDSI liga –  glavno da se igra liga (više)

Velikogorička badmintonska liga – liga za rekreativce u organizaciji BK Velika Gorica (više)