Badminton pravila

Badminton se može igrati pojedinačno i u paru. Pojedinačno, dva igrača igraju jedan protiv drugog. U paru, dva para igrača različitih timova natječu se jedni protiv drugih. Parovi mogu biti i mješoviti.

Način bodovanja

Pojedinačno i u paru igra se na dva dobivena gena. Prva strana koja osvoji 21 bod osvaja gem.

Bod se osvaja na svaki servis bez obzira koja strana servira. Osvajač boda nastavlja servis. Ako je rezultat 20-20, igra se na dva razlike. Ako rezultat dostigne 29-29, prvi tko osvoji 30 bod pobjeđuje.

Promjena strana u badmintonu

U badmintonu igrači mijenjaju strane u određenom trenutku. Strane se mijenjaju nakon svakog gema, a ako dođe do trećeg gema strane se mijenjanju dok jedna strana dođe do 11. 

Osvajanje boda u badmintonu

Bod se osvaja kad loptica (engl. shuttlecock) udari unutar terena protivničkog igrača. Bod se gubi ako loptica udari u tlo van granica terena, ako udari u mrežu i ne prođe na protivničku stranu ili prođe ispod mreže. Igrač ili par smije dotaknuti lopticu samo jednom. Igrač mora pričekati lopticu da prođe mrežu prije nego je udari i prilikom toga ne smije dotaknuti mrežu, u protivnom gubi bod.

Servis

Loptica se mora udariti ispod visine struka (najnižeg rebra, 1,15 m od poda) igrača koji servira. Loptica se servira u dijagonalno polje protivnika pri čemu oba igrača moraju biti mirna do kontakta reketa s lopticom s obje noge na zemlji ne gazeći liniju. Pojedinačno prvi servis kreće s desne strane polja kod rezultata 0-0, s lijeve strane se servira kod neparnog broja bodova a desne kod parnog. Svaki igrač zadržava pravo servisa sve dok osvaja poene, u protivnom se mijenja pravo servisa. U parovima igrač koji servira počinje s desne strane i nastavlja servis mijenjajući strane sa svojim parom sve dok osvajaju poene. Ako protivnička strana osvoji poen ona nastavlja s servisom na strani ovisno o parnom ili neparnom broju bodova.

Dimenzije terena?

U singlu, badmintonski teren je 13,41m dužine I 5,18m širine. Širina terena u parovima je 6,1m. Mreža visoka 1,55m na krajevim, a 1,52m na sredini. Servis mora proći servis liniju koja je 1,98 m udaljena od mreže. Iza servis linije, nalazi se linija koja djeli na pola dio terena za serviranje. Servisna linija za parove i mix nalazi se  0,76m od zadnje linije terena. Što znači da je svaki sevisni teren 3,96m dug and 2,59m širok.

Badminton loptica (shuttlecock) 

Loptica u obliku projektila stožastog je oblika izrađena od perja ili sintetičkog materijala koji je pričvršćen na podlogu od pluta ili gume.

Oblik loptice garantira da će nakon udarca uvijek prvo letjeti “čepom” prema naprijed. 

Sastavljena je od 16 pera i dugačka između 62-70 mm i teška između 4,74 i 5,5 grama. Vrh loptice čini krug promjera 58-62 mm s podlogom od gume/pluta promjera 25-28 mm zaobljen na dnu.